Wednesday 20 April 2011

Finlandiako sagardua (making of)

Bueno ba gure alkohol produkzio zati bat sagardua da. Finlandia sagardua nahiko modan dao, neska geixenak sagardua eraten dute garagardua edan biharrian ligthaua dalako, baina hemengo sagarduak ez dauka zer ikusirik Euskal Herrixan edaten danakin. Hemengo sagardua ur gaseosua sagar zaporia eta alkol pixka batekin da (gainera lata eta plastikosko botiletan saltzen da). Eta eitteko prozesua garagardua eitteko erabiltzen degunan parekua da eta nola elgoibarko gazte batzuk sagardua nola eitten zaben ikusten dan bideo bat ein zabenez ba ni ez naiz gutxio izango eta bideo bat ez baina gure produkzio kateko argazki batzuk jarriko ditxut azalpen batzukin.

Ba bueno pausuak oso errezak dia, lehenengo ingredientiak erosi bihar dia, 1kg azukre eta ikusten dan argazkixan ikusten dan potia, gainera nahasketa eitteko baldia erosi bihar da, baina guk badakagunez ba garbitxu eta preparau hurrengo erabilerako.

Latak lebadura ere ekartzen dao.

Sagardo potia eta azukria

Nahasketa eitteko 2 litro ur berotu bihar dia lehenengo eta gero azukria eta bote barruan dauan gauzia nahastu bihar dia dana ondo disolbiu arte.

iker dana nahasten

Gero nahasketa urakin nahasten da, ura 22 eta 25 gradu artian egon bihar da, bestela lebadura hil itxen da eta ez du alkola sortzen.

ura gehitzen sagarduari

 Ondoren lebadura botatzen da (20 litrorarte) eta berriz nahasten da dana, eta bukatzeko tapia jartzen zaio eta leku baten utzi aste bete gutxienez lebadurak bere lana eitteko eta alkola sortzeko.

Aste betera botiletan sartu bihar da, baina leno ikusi ein bihar aber nahasketa ondo ein dao ala posuak dauden, gure kasuan lehenengo aldixa zalako sagarduakin eta azukre mota arraro bat erabili gendulako gure sagarduak ondorengo itxura zakan.

Sagardua aste bete pasau ondoren

zoom bat sagardora

Baina bueno kolau ein gendun (2 koladore erabiliz) eta gero enbotellau ein gendun.

Gabi, sagardua kolatzen
Enbotellau aurretik kolautako nahasketari azukre pizkat bota bihar zaio uretan disolbiuta, gasa sortzeko  eta azlkol pixkat geixo geitzeko.

Iker eta ni botiletan sartzen sagardua
Bueno eta aste betera ba sagardua edaten ein daiteke. Atzo irekin gendun lehen botilia eta nahiko beldurrakin baina probau ein gendun eta ez zaon hain txarra, bueno egixa esateko nahiko ona zauan.

Eta bukatzeko propina bat, astelehenian Heavymesta tabernan eman gendun kontzertuko argazki bat.

Heavymestan



No comments:

Post a Comment